Muskelaktivering efter förlossning

Veckorna efter förlossningen har jag fokuserat på aktiveringsövningar för de djupa magmusklerna och bäckenbotten samt rörlighet- och styrkeövningar för axlar och skulderblad.

Jag gör kroppsviktsövningar eller övningar med lätta vikter/gummiband, med fokus på att samtidigt ”hålla upp” bäckenbotten och orka suga in naveln mot ryggraden. Orkar jag inte det, så har jag för tunga vikter eller så är själva övningen för tung.
Det tänker jag på annars också, men jag har desto mer fokus på det nu efter förlossningen, så att jag inte överbelastar eller förstör något i onödan. Klarar jag inte av att stå i plankan, göra ett marklyft eller en push up utan att orka hålla anspänningen och suget i magen (och bäckenbotten), så är övningen för tung för min kropp.

Hela kroppen samarbetar för att göra en övning, även om ett knäböj ibland klassas som en ”benövning” eller plankan som en ”magövning” så är det hela kroppen som arbetar, inte bara en muskelgrupp. Jag skulle säga att knäböj också är en väldigt bra magövning.
Men, även om jag lyckas göra några knäböj med en stång på axlarna så kanske det ändå är en för tung övning för mig, om jag inte orkar hålla anspänningen i kroppen på rätt sätt. Då kan jag fel-/snedbelasta kroppen och i värsta fall göra illa mig. Och det är det inte värt – i alla fall inte för mig. Så jag börjar med små steg i taget. Lätta och lugna övningar för att kunna hitta all muskelaktivering i kroppen.

Axlarna och skulderbladen känner jag att de lätt blir snedbelastade då jag bär på en bebis en hel del. Även då jag sitter och ammar så är det lätt att hamna i en obekväm och sned position.

Det är lätt att ens egen kropp får stå åt sidan för bebisens behov. Vilket inte är konstigt naturligtvis. Jag har suttit i väldigt konstiga ställningar i soffan bara för att bebisen inte ska vakna, men även om jag gärna gör det så tror jag att det är bra att tänka på min egen kropp också.

*Jag ser till att bära bebisen lika mycket på båda sidorna, så att belastningen blir något så när detsamma på båda sidor.
*Jag sitter bekvämt när jag ammar. Amningskudde FTW! Att kunna ha fria armar medan jag ammar gör gott för mina axlar och skulderblad.
*Jag tänker på hur jag skjuter barnvagnen framför mig -putar inte med rumpan.

Muskelaktiveringen för de djupa magmusklerna tänker jag på hela dagen i alla vardagssysslor, inte bara under träningen. Att hålla en god teknik och att ha en medvetenhet om sin kropp under hela dagen kommer att göra så mycket mer för en, än om man bara tänker på det under själva träningspasset.

Vi hörs snart igen. Kram från Kajsa

Barnvagnspromenader i snö och sol förgylls mina dagar med just nu.
1 kommentar

Berätta vad du tycker

Din e-postadress kommer inte publiceras